Slovenien 2015

July 26, 2015 Raintroutfly

Nu har vi äntligen fått tid till att skriva ihop en liten sammanfattning av vår fiskevecka i Slovenien.
Så nu skruvar vi tillbaka tiden ett par veckor och drömmer oss tillbaka till ett land 150mil söder om oss!
Det var tisdag förmiddag och solen välkomnade oss glatt när vi gick ut genom dörrarna på Venice Marco Polo AirPort. Flygresan ner till Venedig gick som planerat och efter att vi stuvat in all vår packning i vår vita bergspanda gav vi oss iväg mot Slovenien.
Samtidigt som landskapet blev allt mer kuperat tornade stora, tunga, svarta moln upp sig över bergstopparna som inom kort var helt försvunna och regnet började störta ner från himlen.
Hel*ete tänkte vi medan vi nu började se de bruna färgade vattnet i Soca och kunde bara inse faktum att den mardröms prognosen de utlovat med 95 mm regn stämde mycket bra :/
Det var blandade känslor när vi anlände till vårt boende på Apartment Taljat i Most na Soci. Ända sedan förra året vi var här, hade vi sett fram emot en ny vecka av fiske i de kristallklara slovenska strömmarna, men nu var förutsättningarna helt annorlunda. Vi lastade av våra saker från bilen och körde ut en runda för att se om det överhuvudtaget var lönt att ens fundera på att fiska kommande dag. Efter att vi varit i kontakt med både  Emin Lager och Blaz Mocnik och skickat ett antal bilder på de olika åarna kunde vi dra slutsatsen att några vatten klarat sig bättre än andra. Vi fick till och med höra att marmorata fisket ofta blev riktigt bra efter sådant här väder och nu var det inte längre några tvivel om att vi skulle fiska kommande dag. Jag menar det var ju trots allt det vi kom hit för..
dsc_1372-2-2dsc_1331-2

dsc_1228-2
Resans första marmorata!
dsc_1429-2
Robin med en 50cm marbel innan skymning!

Under veckans gång blev det mycket streamerfiske med sjunklina, spön i #8-9 och vita stora streamers, men efterhand som vattnet klarnade upp började man nu också se fler vak och kunna sightfiska lättare.
Vi bodde på Apartment Taljat beläget i Most Na Soci ca 5 km söder om Tolmin som är ortens största by. Här hittar man i stort sätt allt man behöver. Fiskekort kan man köpa på flera ställen bara att fråga på ens boende, troligtvis säljer även dem fiskekort för området kring soca dalen.
De första dagarna tillbringade vi i detta område i åarna Soca, Idrija, Tolminka, Trebuscica, även baca är en trevlig å men hade tagit mest stryk av regnet och var i princip inte fiskbar på hela veckan iallafall inte de tre första dagarna då vi fiska i detta området.
dsc_1633-2 dsc_1735-2Några slovenska pilser slank ner under veckans lopp
dsc_1491-2 dsc_1556-2

I slutet på vecka besökte vi Idrija:s trofe sträcka två dagar vilket också blev resans två coolaste dagar utan tvekan! Det är förövrigt också här stora delar av den grymma filmen “Where the big fish rises, Part I”  är inspelad,
av killarna Emin Lager och Alexander Lexen från Leech!
Här var möjligheterna många när vi anlände kl:05:00 på morgonen! Spöna låg riggade i bilen och fy f*n vad taggade vi var på att börja fiska denna morgon. Det var dessa två dagarna vi sett framemot och det var nu eller aldrig!

Oscar smyger ner i vattnet för att
kasta på en större fisk vi hittat,
och det dröjer inte länge innan
Robin har guidat Oscars kast rätt
uppifrån bron och fisken klipper
flugan självsäkert!

dsc_1770-2 dsc_1804-2dsc_1787-2

Efter en sådan start på dagen fortsatte det bara flyta på och marmorata öringarna, regnbågarna och öringarna avlöste därefter varandra med jämna mellanrum.

 dsc_1893-2 dsc_1914-2

dsc_1935-2 dsc_1974-2 dsc_2033-2 dsc_2077-2 dsc_2128-2 dsc_2130-2 dsc_2163-2 dsc_2270-2

Det är inte varje dag man har chansen
att fiska på vakande marmorata öringar
och vilda regnbågar i ett kristallklart
vatten i 28 graders värme, det kändes
emellanåt helt overkligt!

Att kunna stå utvadad till knäna och iakta en vakande fisk intill bortre strömkanten för att sedan presentera sin fluga och följa hela händelse förloppet när fisken stiger upp och suger i sig flugan är oslagbart.
Vi krokade flertalet fiskar på både torrt och streamer under dessa två dagarna vilket fick bli en grym avslutning på en fantastisk vecka i Slovenien. Vi hade inte turen med oss att landa någon riktig trofe marmorata denna gången men är trots det mycket nöjda med veckan! För fler bilder från resan ber vi er besöka galleriet på vår hemsida som ni hittar länk till längst ner i detta inlägget 🙂

dsc_2291-2 dsc_2325-2 dsc_2362-2 dsc_2398-2 dsc_2432-2 dsc_2488-2 dsc_2517-2

Please follow and like us: